Wednesday, January 12, 2011

The myth of Syed Mokhtar’s RM25 billion debt

Receiving Tokoh Maal Hijrah award for his philantrophy work

Utusan Malaysia wrote two articles on MMC Corporation on January 6th 2010 here and January 8th 2010 here.

It was meant to dispel allegations made by Straits Times Singapore that Tan Sri Syed Mokhtar is facing with a debt problem of RM25 billion, in which RM21 billion of borrowing is by MMC.

Having been in the corporate world before, negative news or rumours usually emanate from Singapore, especially those to ridicule Bumiputera corporate businessmen.

It is like a coordinated effort within and without the country to stem any gains in Bumiputera economic empowerment.

In our recent posting here and here, we have partly question the accepted myth of Tan Sri Tajuddin Ramli losing RM8 billion at Malaysian Airlines System Berhad (MAS). Along the way, we learnt the need to stem rumours before it is assumed as undisputable truth.

This blog pursue to investigate the Malaysia Today's MAS story and found many untrue claims and dark sides of this concerted effort to ridicule the ACA, MACC, Attorney General and former Inspector General of Police.

The conspiracy involving Raja Petra Kamaruddin, Din Merican, Rosli Dahlan, Dato Ramli Yusoff, Dato Mat Zain Ibrahim and so-called philantrophist Tan Sri Robert Phang will unfold soon.

Until such time, let us debunk this myth of Syed Mokhtar’s RM25 billion debt.

The market talk of Syed Mokhtar sitting on a mountain of debt has been making it’s round for quite a number of years. Part of the reason that Syed Mokhtar have been pursuing, taking on and taking over endless list of strategic assets.

This opens him to jealousy and negative speculations. More so that he is a Bumiputera businessman that is supposed to stereotypically fail and expected to be inferior to Chinese.

Not only he has to face up to Singapore newsmen and analysts, he has to deal with the Tingkat 4-linked Khazanah people who looks at him with much disdain. It is heard that the RM25 billion debt figure came from Khazanah people.

Their close association with Singapore is an open secret with Nor Yakcop's hand pretty much in Khazanah affair. Nor Yakcop is a long close associate of Tun Abdullah's cabal, Dato Kalimullah.

Syed Mokhtar is no close allies. The first act of Tun Abdullah when he assumed premiership was to cancel the strategic double tracking project meant to be awarded to Syed Mokhtar. There were many other project reviews, cancellations and postponements after that.

There is talk that when he submitted the proposed buyout of PLUS last year, Khazanah changed UEM's plans and decided to give it to EPF. The finality is yet in sight.

With Bumiputera like this, one do not need other races to sabotage Bumiputera businessmen.

Let’s look at MMC. Is there such size of debt?

MMC is one of Malaysia’s largest conglomerates with leading positions in transport & logistics, energy & utilities and engineering & construction. They own the Port of Tanjung Pelepas (PTP), Johor Port and Senai Airport.

MMC's engineering team built the innovative and award-winning SMART tunnel project. They are currently undertaking the renewed but more expensive RM12.5 billion electrified double tracking railway project between Ipoh and Padang Besar.

MMC was recently awarded the role of Project Delivery Partner for the development of the RM36 billion urban mass rapid transit project for Kuala Lumpur.

MMC has interests in Malakoff, Malaysia’s largest independent power producer with an effective generation capacity of 5,020MW or 23% of Peninsular Malaysia’s total installed capacity.

Through Aliran Resources, MMC is expanding abroad to the Middle East into water treatment plant Saudi Arabia, Algeria, and Jordan. If our memory has not fail us, Syed Mokhtar’s group controls Air Johor Berhad.

Earlier in October 2010, The Malaysian Insider here wrote of the billionaire's growing strategic asset is raising concerns.

Syed Mokhtar had strategic presence in basic food like rice, sugar and flour. An area the Chinese wish to strategically hold a monopoly. They claimed he was bidding for the RRI land in Sungai Buloh.

In early December 2010, his name turn up for the 32% stake in Pos Malaysia up for sale by Khazanah and it ties very well with his other logistic and supply chain businesses. Read Rocky Bru's here.

Many would have suspected and speculated that Syed Mokhtar and MMC have high gearing. Is it really so?

Since MMC is the largest of Syed Mokhtar’s vehicle, let us take a look at it.

The manner Syed Moktar structure his loans is that debt are contained at the operating subsidiary level. So does with MMC.

These subsidiaries have sufficient cashflow to comfortably cover their respective debt service requirements. Most debts have been secured on a non-recourse basis.

As of third quarter 2010, MMC has a total gross debt of RM20.4 billion on a group level. This less by RM470 million from the 2009 level. After netting cash, net debt level stands at RM15.9 billion.

The bulk of these borrowings reside in Malakoff and its ports. These borrowings are structured such that the obligations are secured.

Excluding Malakoff, MMC debt level is only RM6.7 billion.

This is not to telling to ignore Malakoff. Again, like his other operating subsidiaries, Malakoff debt is standalone tied with the energy concession.

MMC have been receiving dividends from its subsidiaries and associates. The third quarter dividend for 2009 was RM189.3 million and 2010 was RM204.25 million which increase the ability to repay its loans.

MMC has options to pare down debt at the holding company level by RM3.57 billion.

Credit Suisse analyst report dated 30 September 2010 forecast MMC’s EBITDA for 2010 of RM3.25 billion. Put that against borrowings of RM20.9 billion. Any problem now?

Finally, the interest cover and gearing ratio is at fairly comfortable level. See figure 2 below:

All Syed Moktar need to do is to explain for his other smaller corporate vehicles like Tradewind, Bernas, DRB Hicom, and etc.

Is it a debt problem or racially or politically related corporate sabotage?

If there is no such jealousy or conspiracy, this is something observers need to understand. Most analysts and business reporters suffer from looking at the obvious and visible, thus for the pessimistically inclined view.

Most businessmen have a trick at their sleeve. The real key to their success is usually hidden and not openly known.

As a hint, all that is done by Syed Mokhtar is amal jariah and national service. Some speculate it as to realise Tun Mahathir's dream.

Not many knows Syed Mokhtar's real business, thus the tendency to misread him. However, we will not say a word to respect his trade secret.

18 comments:

Anonymous said...

Menurut sumber dari menteri Kanan singapura/PAP, antara sebab Straits Times singapore mengeluarkan artikel begitu kerana syed mokhtar menguasai PTP, Senai Airport dan juga sabuah lagi pelabuhan di johor.

Ini semua adalah persaingan bagi pelabuhan di singapura selain perniagaan kargo di changi airport.

Selain dari itu, agenda politik serta persaingan perniagaan di Malaysia dan juga timur tengah juga antara agenda artikel ini ditulis.

Bukti penyata kewangan yang kukuh memang sukar di tunjukkan kerana mencipta konspirasi adalah menjadi darah daging puak mereka samada di singapura mahupun di Malaysia bagi menjatuhkan seseorang di Malaysia secara halus.

-wakil ST Singpore di Malaya-

Takda Hasad Dengki said...

Malangnya Singapura mempunyai ramai agen dalam sektor kerajaan Malaysia dan sektor korporat (Melayu dan bukan Melayu) yang sentiasa bekerjasama untuk menjatuhkan Melayu yang berjaya. Melayu Melayu ini lebih rela kalau orang luar atau bukan Melayu berjaya daripada tengok Melayu berjaya. Perangai hasad dengki tak habis habis.

Anonymous said...

AB... thanks for the explanation.

Syed Mustapa AlAtas said...

Saya maseh ingat case Allan Bond billionair dari Australia mahu menguasai Standard Chartered bank yang di kuasai oleh Lonro Group yang di ketuai oleh Tony Ronland.

Lonro group juga menguasai akhbar Financial Time .Apa yang di buat oleh Tony Ronland ia lah meminta akhbar Financial Time membuat selidekan dan menyiarkan satu article mengenai Allan Bond dan empirenya.Ia menyiarkan jumlah hutang Allan bond.Bank2 di Australia terkejut dengan pendedahan itu dan recall semua pinjaman nya.Allan Bond jadi bankrup.

Saya setuju dengan cereita saudara as far as Bumiputra interest is concern.Saya kenal Syed mokhtar 35 tahun dahulu samasa ia mengetuai syarikatnya Al Bukhary.Nasehat saya Syed Mokhtar perlu lah ikhlas dengan dirinya.Dia menjadi Billionair sekarang ini kerana ia pandai pusing.

saudara perlu selidek dengan hati2untok mengetahui bagaimana Syed mokhtar boleh menjadi bagini.Syed Mokhtar mesti terus memohon projek2 besar untok ia terus hidup.Jika ia tidak mendapat projek besar lagi,ia akan mati macam katu2 malam bila lampu di padam.

Saudara perlur selidik Trade wind,DRB dan MMC.Lihat syarikat itu sabelum dan salepas di ambil oleh oleh syed Mokhtar.

Penulisan mengenai syed Mokhtar tidak ada kena mengena dengan kerajaan Singapora,Perniaga Cina atau tingkat 4.atau Nor Muhamad.

Syed Mokhtar mula2 naik mencachak oleh kerana ia baik dengan tan Sri mahayuddin samasa ia menjadi MB Johore.Ia mula mendapat projek2 yang besar apabila ia berbaik dengan tun mahathir.Sebab itu salepas Mahathir pencen,dia boleh pakai Jet Global express Syed Mokhtar.Pada masa yang sama ia sudah tidak lagi peduli Mahayuddin yang sudah menjadi menteri petanian kerana mahayuddin sudah tidak dapat memberinya projek lagi.

Sekarang apabila Mahaathir bersara dan mahayuddin menjadi TPM ia berbaik samula dengan Mahayuddin.Ada ceritanya tapi saya tidak boleh tulis di sini.

Syed Mokhtar hanya lah boleh laku di malaysia,Bila dia hendak membuat projek di saudi,Iran dan Dubai,mula2 pak Arab percaya kapada dia,salepas itu mereka kata ia tak boleh pakai.

Dia ada sign hendak membangun projek Gas di Iran,dia tidak dapat deliver.Dia ada sign hendak membeli syarikat telekom ZAIn dari Kuwait sabanyak US$14 billion,dia tidak boleh deliver,akhirnya mereka jual kapada Bharati telcom dari India dan singtel dengan hanya US$10 billion.Malu la Broo.

Saudara boleh bertyanya kapada Tan Sri halim Saad,Dia memberi 20% saham bandar Iskandar Johore kapada Syed Mokhtar untok UMNO Johore.Ada yang berlaku dia ambil untok dirinya dan injek saham itu kadalam trade wind.UMNO johore dapat asap.Tan sri Mahayuddin memberi kapada Syed Mokhtar projek beratus juta,tetapi apabila mahayuddin hendak membuat rumah UMNO bahagiannya dia terpaksa meminta derma dari orang lain.

Syed Mokhtar memang terkenal dengan projek amal jariahnya sahingga dia di anugerahkan Tokol Maal Hijrah.Isterinya ialah anak Syed kechil dari isteri kedua.Tidak kah saudara membaca akhbar mengenai perebutan harta antara anak2 syed kechil.Syed Gamal anak syad Mokhtar dari isteri pertama dinafikan haknya dari segi hukum feraaid oleh anak2 syed Kechil dari Isteri kedua.Ini soal hukum bro.Kenapa Syed Mokhtar tidak berani menegor isterinya.Neraka jawabnya.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

ACTUALLY, the ones who are jealous bout Syed Mokthar are the Malay businessman themselves and not the chinese. He normally JV's with them ect Gamuda Bhd.

A Voice said...

Sudara Syed Mustafa al Attas

Terima kasih atas komen anda yang menarik.

Oleh kerana anda nampaknya tahu lebih banyak cerita disebalik cerita, lebih baik anda yang tulis dari mengharapkan pada saya.

Kekurangan maklumat yang anda harapkan dalam artikel tidak dibebankan saya untuk menambahkan maklumat yang anda harapkan.

Setakap tujuan artikel saya, rasanya cukup apa yang disajikan. Malahan permintaan anda saya mengkaji tradewind, bernas dll sudah terjawab sebelum anda timbulkan.

Artikel saya hanya mendedahkan permainan akhbar and analyst asing untuk menghebuh-hebohkan sesuatu lebih buruk dari sebenarnya setiap kali ia melibatkan usahawan bumiputera.

Fokus saya kepada MMC dan Malakoff sudah mencukupi.

10:13

I think you are not Malay to call Malay idiot. I will delete your hostile comment

Let me ask you then why do you not make noise about Ananda holding many strategic asset?

Why no chinese make a fuzz about when vincent tan, wiliam cheng and late loy are levergaed and diversed to the hilt?

It is all a hate Malay thing!!!

Anonymous said...

Syed Mustafa

Semua ahli perniagaan pandai pusing. Adakah itu isu sebenarnya?

Usahlah cemburu sesama Melayu.

Adakah dia tipu anda? Atau dia tak ajak anda jadi rakan kongsi?

Anonymous said...

syed mustafa, sekurang kurangnya Tan Sri ada juga bina masjid2 dn yayasan membantu anak2 miskin. Jangan la marahkn nyamuk kelambu nak dibakar. ada ker billionaire cina nak buat masjid utk kita? buat surau kat tmpt syed mustafa pun belum tentu. kalau bukan Tan sri mokhtar, sapa lg billionaire melayu islam yg blh dibanggakan. bukan Tan Sri ganggu periuk nasi kita pun.

cakap guna akal sikit bro syed mustafa, jgn guna nafsu.

hisham said...

bagi aku...kalau syed mokhtar nak pusing satu dunia pun apa aku peduli.
malah aku rasa bangga...
tak ramai anak anak melayu yang berjaya seperti syed mokhtar.
biarlah dia nak baik dengan siapa pun asal dia mendapat keuntungan..
dari kaum cina mendapat biarlah melayu yang dapat..
berapa ramai kaum cina yang pergunakan pemimpin melayu untuk meraih kekayaan tidak pula yang bising.
bila kena pada bangsa sendiri,ada pula yang tak puas hati.
duit dia pandailah dia nak buat apa.
sekurangnya dia ada juga buat kebajikan,buat mesjid dan membantu ramai orang dengan penubuhan yayasan al-bukhari.
berapa ramai anak2 melayu mendapat faedah dari kejayaan syed mokhtar.
tentang keluarga dia itu urusan dia dengan ALLAH...syurga atau neraka bukan urusan kita menentukan.
sikap orang melayu paling hina adalah suka membuka keburukan orang lain..dengki,busuk hati..
kepada syed mustafa...apa pula sumbangan dan jasa anda pada bangsa,negara dan ugama...
berapa banyak masjid dan wang yang telah anda sumbangkan kepada orang2 melayu dan ugama islam.
aku pernah jumpa syed mokhtar sedang minum teh tarik digerai sebelah pasar sentul..dia menegur setiap orang lintas didepanya.
bukan mudah orang banyak harta nak menegur orang ramai dan minum digerai yang busuk dan hanyir dalam kawasan pasar.
syed mustafa...berhentilah dari menyimpan perasaan busuk hati dan rasa kamu saja baik,padahal kamu tak berbuat apa2 pun.
aku tak pernah mendapat satu sen dari syed mokhtar..tapi aku bangga sebagai orang melayu dia telah berjaya.
dari kamu menyimpan perasan dengki pada syed mokhtar,lebih baik kamu belajar untuk menjadi sepertinya.

Anonymous said...

Selagi Syed Mokhtar bernyawa banyak zakat kepada fakir miskin terbayar dan nasib fakir miskin juga terbela. The bottom line is if he does his job well and he succeed, well I guess we the malays and the government should support Syed Mokhtar 120%,

Syed Mokhtar our hero and not like the person who uses "MOKHTAR" for the password.

Anonymous said...

Syed Mustapa AlAtas AlHasad Dengki Al Yahud.

Kenapa tidak pandai bersihkan hati atau awak sahaja pakai id ini untuk menghasut?

Gaya awak mengeja nama pemimpin pun tak betul atau awak ejen pak shiekh Al juga tapi ALJUB?

tk perlu dengki said...

inilah susahnya orang melayu.. bila org melayu lain berjaya.. bukan nk sokong.. nk pelingkup lagi ada...
susah kalau begini perangai org melayuuu

Anonymous said...

Syed mustapha ni orang KJ,NMY,kali dan lain lain.

silap silap brendan preira dia ni.

Fox kan baru tutup.

kakrubi said...

Syed Gamal anak Syed Kechik, abang ipar Syed Pakistan ni. Bukhary ni dari nama keluarda beliau dari Uzbekistan. Macamana jadi Melayu atau Bumiputra ? Islam berjaya adalah lebih tepat.

Bukan dengki mempertikaikan TSM, tetapi takut kalau bisnes bungkus macam MAS, Renong, Konsortium Perkapalan dll, wang pembayar cukai, wang KWSP, wang Tabung Haji. Bisnes dia buka lubang tutup lubang, tu perlu bisness yang besar besar. Kalau tak tidak boleh servis loan.

Walaubagaimana pun, walaupun dungu macam Tajuddin Ramli, dia telah menjadi insan terpilih untuk menerajui lebih 1000 syarikat di Malaysia.

Alhamdulillah, dapat melihat kesumbangan artikel ini..

Anonymous said...

Syed Mokhtar ini perompak . Apa yang nak dibanggakan dengan cara Syed Mokhtar mengumpul harta ?

Semuanya dilakukan dengan rasuah dan penipuan . Kononnya dibina masjid dan beramal untuk ornag islam.

Duit sumbangan Syed Mokhtar tidaK bersih.

Ini bukan hasad dengki. Ini kenyataan benar.

Malangnya Melayu senag terpedaya . Syed mokhtar merompak sejuta dan memberi sumbangan 10 ribu kepada ornag Melayu. Melayu sorak gembira kononnya ini pejuang Islam.

Menang sorak kampung tergadai.Ini cara hidup Melayu.

Syed Mustapha bercakap benar.

Jangan bangga dilahirkan Melayu . Sila bangga kerana hidup didunia ini sebagai penganut Islam.

Banggakan Islam . Jangan agungkan Melayu lebih dari Islam.

Syed Mokhtar menggunakan Islam untuk memuliakan penipuan dan perompakan harta .

Mengapa Melayu begitu tersohor ?

Melayu Melayu - Dulu Kini dan Selamanya Mudah Terpedaya

Anonymous said...

saudara hisham :

bagi aku...kalau syed mokhtar nak pusing satu dunia pun apa aku peduli.
malah aku rasa bangga...
tak ramai anak anak melayu yang berjaya seperti syed mokhtar.
biarlah dia nak baik dengan siapa pun asal dia mendapat keuntungan..
dari kaum cina mendapat biarlah melayu yang dapat..
berapa ramai kaum cina yang pergunakan pemimpin melayu untuk meraih kekayaan tidak pula yang bising.
bila kena pada bangsa sendiri,ada pula yang tak puas hati. <-----

betul !!!
contoh paling nyata, tapi mungkin kita tak tahu, syarikat Nibong Tebal Paper Mill (NTPM) kat seberang perai selatan tuu, dia ditubuhkan melalui perkongsian org melayu (org kuat area situ) dgn tokey cina... tapi bila dah success dicantasnya org melayu tu, tinggallah cina sial yg buat duit.
Sokong Syed Mokhtar !!!

Bax said...

It doesn't remove the elephant from the room: the massive debts. All is well so far as Syed gets government kontreks and the economy is good. But one downturn and we will see MMC go down like Renong in the 90s.

All this accusation of Singapore & Chinese conspiracy is just red herring to distract from the real issue.

My Say