Wednesday, May 13, 2009

Krisis Perak: Siapa mulakan ...

... sikap melampau, degil, biadap, dan ganas?

Sebelum menjawab soalan itu, siapa mulakan usaha lompat parti besar-besaran? Jawapan yang ini adalah Anwar Ibrahim.

Lihat video dan fikirkan kembali jawapan kepada persoalan-persoalan ini.







Sekarang mari dikirkan kembali:

  • Siapa yang tidak gentleman untuk enggan mengundur dengar terhormat, setelah kehilangan majoriti?
  • Siapa yang memulakan kemelut dengan memaksa tiga ADUN yang keluar Pakatan Rakyat untuk menjadi bebas dan menyokong BN undur diri secara haram dan menyalahai undang-undang?
  • Siapa pula yang main politik dengan mahu Dewan Undangan dibubarkan padahal mereka sudah hilang kuasa?
  • Apabila jalan melalui hak Sultan gagal, siapa pula yang mula mengheret isu ini ke mahkamah dengan Nizar menyaman Zambry yang dilantik atas keputusan DYMM Sultan Perak?
  • Bukankah ini menyaman Sultan Perak?
  • Kalau jalan mahkamah sudah diambil, kenapa pula jalan Dewan Undangan Negeri pun diiambil melalui sidang haram bawah pokok?
  • Apabila mahkamah berpihak pada mereka, keputusan itu diterima. Tetapi sebaliknya ditolak, dan dikutuk dan hina mahkamah.
  • Apa reaksi Nizar apabila Zambri mendapat stay of execution?
  • Apa reaksi Sivakumar apabila mahkamah membuat deklarasi penggantungan Menteri Besar, 6 exco dan 3 ADUN bebas dan persidangan bawah pokok adalah salah?
  • Adakah boleh diharap pemerintah yang bersikap demikian untuk membawa aman dan makmur kepada negeri Perak?
Untuk video versi yang lebih panjang, sila ke blog Selamatkan Perak di sini.


    14 comments:

    Mr.KETAM said...

    THE STar

    IPOH: Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, who was declared the rightful Perak Mentri Besar by the High Court on Monday is stumped by the Court of Appeal’s decision to grant a stay on the declaration.

    Nizar said “many more questions” have been raised.

    “The decision has left Perak in a state of limbo and uncertainty,” he told reporters at the state DAP headquarters. Nizar said that it should be the people, and not the courts that should decide on who should be the government of the day.


    ***Buat apa NIZAR kat ibu pejabat DAP?? dah jadi pejabat dia ke?? Mana ulam-ulama PAS?? kenapa yang hurng dan usung NIZAR tu semua puak DAP dan PKR??***

    Anonymous said...

    menggapa tidak tunjuk samseng Bukit Aman dan lain lain mengganas dan juga cara Sivakumar dicabul dpd kerusi Speaker nya dan di tahan di bilik kurungan.Rakyat bukan boleh di perbodohkan lagi sudah terlalu lama 51 tahun.

    Parpu Kari said...

    well said bro! KALAU RAKYAT PERAK MASIH TAK SEDAR LAGI AKU PUN TAK TAU NAK KATA APA LA!

    Anonymous said...

    Yang bertindak kurang sopan dan angkuh adalah wakil-wakil rakyat dari Barisan Nasional.
    Siapa suruh anggota polis masuk dalam dewan.
    Sejak dari awal-awal lagi BN sudah rancang stretegi kotor. Ramai tahu apakah yang sebenarnya berlaku, jadi jangan cuba putarbelitkan perkara yang sebenarnya.

    A Voice said...

    Anon 5:34 pm

    There is a provision in the tatacara dewan for security to enter.

    If you like to raise issue, do raise abt ADUN Sharani and the so-called pepper spray.

    It does not erase the 7 hours of violence and irrationality of DAP, PKR, Nazar and Idham Lim.

    Anonymous said...

    Yup agree wif u.. YB BABI start it all this hopping thing.. But thing is why shud we go to their level to beat them.. Yes they do shout about the massive frogging from BN to PR but they never really done it (remember we're the one who totally against them even calling names when YB BABI announced his 916 masterplan).. Yet we who are the one who actually done it..

    If YB BABI succeeded previously in his attempt to takeover the govt are we talking about their rights to takeover the govt? Don think so.. We will be talking about what a disgrace thing they have done / immoral / making a fool out of m'sia citizen.. I mean the same tune as the PR supporters are shouting right now..

    My point is yes, we have the right to done it but thing is this whole takeover thing is still immoral.. And it shud be PR who shud be labelled as immoral not us.. All we need is just be patient.. Instead because we think the best way the beat them is to play the game they played.. And walahh.. We’re now as dirty as them.. Everything that said about them implies to us as well.. And now people have more reasons to hate us..

    The way I see it dissolving the assembly wud be a good choice after all.. Maybe not the best choice for BN.. But still a good choice for all (BN, PR and importantly Rakyat).. It’s not like PR are certain to win the snap election especially on how they behaved toward Sultan.. BN also have a great chance winning it.. So why not we go and show them that we’re a true gentlemen who hv no fear of winning or losing and what matter most for us is the Rakyat..

    And for me PR did a great job pulling us down together wif them.. And I hope that our own self-proclaimed Mandela aka Gandhi aka ML King would do something to clean the mud on BN face.. And he need to do it fast.. Or else we need go the same process as now in the next GE in order the for BN to form a govt in Perak..

    Moral of the Perak Crisis: Never take a fight with an idiot. They’ll drag you down to their level then beat you up with experience. (Yup we have been badly beaten by an idiot).

    Ipoh Old Boys
    (I’m not from Perak but have 5 years of fond memories there.. Hope that counts..)

    Anonymous said...

    Opposition is bad, so BN must follow too? Why let the other side bring out the worst in you?

    No lah, this won't do. Anwar started the frog leap. So BN must leap too and higher and faster?

    I thought it's the mainstay of the pro-PR blogs to say "Umno did it too" whenever one of their elected reps get into a sticky situation. And here you are doing exactly that. No lah, show you are better.

    Please remember, not all of us are anti-govt. Not all of us enchanted by the "gimme liberty" group or the lie-in antics and the candle burning.

    HG

    sangkakala said...

    Krisis politik Perak muncul dan berlarutan kerana BN gopoh. Itu kata Mahathir.

    Kalau BN tidak gopoh dan buat usul undi tidak percaya terhadap Nizar, tentu pertukaran kerajaan akan berjalan dengan licin.

    berasiam said...

    " Nizar said that it should be the people, and not the courts that should decide on who should be the government of the day."

    Apa ni Nizar, lu yang mula2 bawak hal ni ke mahkamah, ikut ajalah saluran mahkamah. Bila mahkamah ketuk batang hidung lu, apasal nak persoalkan pulak. Lu yang buat keadaan tak menentu bila derhaka titah Baginda Sultan sebab lu berajakan Ngeh-Nga. Kalau lu taat titah Baginda Sultan, takkan jadi kecoh macam ni.

    Kalau lu tak sedar diri lagi, tiga orang tu lompat keluar pakatan lu sebab tak setuju dengan pimpinan lu. Lu perasan lu pandai sangat, tahu semua, tipikal IRC. Hakikatnya lu ikut semua Ngeh-Nga punya idea. Ada kuasa tapi tak berani sanggah Ngeh-Nga.

    Lu nak ikut demokrasi tapi lu sendiri tak mahu mengaku lu dah minoriti. Undur dirilah. Apa nak kecoh2 lagi, melalak tak tentu hala. Dah sedap sangat ke jadi MB sampai tak ingat akhirat lagi.

    YANG MULAKAN KRISIS IALAH PENDERHAKAAN NIZAR TERHADAP TITAH BAGINDA SULTAN SUPAYA MELETAK JAWATAN SERTA MERTA BILA DIA HILANG SOKONGAN MAJORITI DI DUN PERAK.

    anaf said...

    Sedih! PR are putting pressure on the BN Government for an election. Don't be fooled guys. I don't think BN is afraid of an election but the greater threat is the security threat.
    Win or lose is "adat" but if PR wins or even worse lose then they will indeed start a riot and call in all the all the international media and paint a picture of violence by the BN Government and they will of course state that the election was fixed.
    People have got to realize that not all that PR do is within the law. And bear in mind that they ARE NOT above the law! In fact they always show that they are ALWAYS the victim of an unjust system.
    Come on lah bro, tak semua orang makan lu nye kelentong! To those respondents of this blog to remain anonymous is your right tapi tak ke macam pengecut? Right or wrong you are allowed to form an opinion tapi bior le bertelor yeop!
    Anyway to DS Nizar, you are totally losing the plot so don't make things worse by still continuing being a puppet. You might as well be known as DS Anonymous. I'm sure Seri Paduka Tuanku, the Sultan of Perak is dissapointed in you but Tuanku cannot respond to your antics and gangsterism. So please beradab le sikit. Don't take Tuanku's silence and manipulate it and tell the people that - Tuanku tak kata apa-apa pun!

    SEDOR LE SIKIT SEDARA KU DIPERAK! TEMAN SEBAGEI ANAK PERAK GERAM YA'AMAT NENGOK DEMA NI SEMUA MEMPERBODOHKAN SEMUA ORANG! PADA SEDARA TEMAN DALAM PAS, TEMAN BEBENOR LE HARAP SEDARA SEMUA BUKAK MINDA TU SIKIT.
    JANGAN BIOR API SETAN MEMBAKOR TAK TENTU ARAH. DENGOR, ANALYSE DENGAN TENANG LEPEH TU BARU DECIDE.

    ALLAHUAKBAR! HIDUP PERAK! HIDUP TUANKU!

    Anonymous said...

    Sivakumar had failed in his duty to cooperate, to bring order, to be fair and just. The PR statesmen had also failed to carry out their duties and conduct in the spirit of `statementship.'If they had conducted themselves accordingly to law and order, this would not have happened. They are unfit to call themselves as statesmen. The rakyat should know and learn to differentiate between `statemanship'and politics. The rakyat is also responsible for electing these poor statesmen. The rakyat had wanted to teach BN a lesson but now they have to bear the burden of inconvenient truth.

    Anonymous said...

    ParpuKari,

    Rakyat Perak dah tahu yang UMNO ni biasa edit video dan buat script ikut olahan sendiri...mana video pengheretan Speaker tu? Mahkamah kata Nizar MB Sah..so apahal Zamry nak bawa usul?

    Bodoh punya UMNO..hoi..rakyat dah cerdik nak fikir lah..bukan kemaruk macam korang

    Anonymous said...

    Ipoh Old Boy,
    I tak berapa setuju dengan pendapat you.. Memang, kita orang Melayu dah diajar sejak kecil supaya sentiasa bersopan santun dan beralah. SABAR adalah salah satu keimanan..

    Dulu semasa Tunku, dia selalu ingatkan kita.. takpa la, terima dengan semangat MUHIBAH.. And we did our part tapi apa sudah jadi sekarang.

    Melayu, Sultan dan Agama kita dipijak habisan.. ini pun kita nak bersabar dan biaq pi kat depa?

    No way.. over 50years, sudah jelas kesilapan lampau, we must learn from our mistakes.

    Depa buat cara tu, depa keras kata itu yang betul... KITA IKUT DEPA PUNYA PERANGAI.. nak SABAR sampai ke mana lagi, habis anak cucu kita nanti dikerjakan.

    Aku nih pekat KualaKangsar, aman damai dan sejuk selalu bila balik Kampung... TENANG. Pusara ditanah wakaf keluargaku.. bermoyang2 memberi kemegahan bahawa kami ANAK PERAK, anak MELAYU PERAK.

    Tapi kalau mereka ni nak mengila sampai tergolek baring kat jalanan sekat kereta Raja Muda, cara biadap..

    NO WAY nak duk tiam tiam bagi muka macam dulu..

    Bota

    PEMBELA BN said...

    CORRECT,WE ARE PAYING FOR WANTING TO TEACHED BN,ANYWAY IT IS NOT TO LATE,ATLEASE WE COULD JUDGED THE REAL PAKATAN RAKYAT,HOW THEY BEHAVED,I CALL UPON ALL MALAYSIAN TO BE LEVEL HEADED...WE NEED EACH OTHER,IT IS NOT KETUANAN MELAYU BUT KEPINPIMNAN MELAYU,WE HAVE BEEN MOULDED AS BARISAN NASIONAL OVER THE YEARS..IF THIS BEING NOT ..UPHOLDED IT WILL BE DOOMED...SHARED THE CAKE..NO ONE CAN EAT ALONE...WE NEED BN LEADER WITH MALAYSIAN IMAGE NOT MALAY ,CHINESE OR INDIAN IMAGE.THIS IS OUR MISTAKES...LONG LIVE...BN

    My Say