Thursday, October 22, 2009

Ibrahim Ali tertarik dengan keterbukaan UMNO kepada teguran

Ibrahim Ali Akui Kini Lebih Condong Kepada BN

KUALA LUMPUR, 21 Okt (Bernama) -- Anggota Parlimen Bebas dari Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali pada Rabu membuat pengakuan bahawa beliau kini lebih cenderung untuk menyokong kepimpinan Barisan Nasional.

Beliau berkata kerjasamanya dengan PAS, yang terjalin ketika beliau bertanding menggunakan tiket parti itu pada pilihan raya umum lepas, sudah berakhir.

"Saya adalah ahli Parlimen Bebas dan bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak tetapi kecenderungan saya sekarang ini ialah menyokong Umno iaitu kepimpinan kerajaan sekarang sebab saya tengok sudah ada tanda-tanda positif yang cukup baik," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen Rabu.

Bagaimanapun, kata Ibrahim, buat masa ini belum ada keperluan baginya menyertai Umno walaupun beliau melihat parti itu semakin kukuh di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Saya membuat pendirian ini juga sebab saya tidak mahu nanti dituduh menyertai Umno kerana Umno sudah mula bertambah kuat, kerana ada kepentingan diri atau kepentingan peribadi dan seumpamanya.

"Saya juga perlu menjaga integriti dan kredibiliti saya sebagai pemimpin Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) iaitu sebuah badan bukan kerajaan dan perlu kekal sebagai anggota Bebas yang tidak mewakili mana-mana parti politik," katanya.

Pada Selasa, Muhyiddin berkata Umno tidak menyekat mana-mana pihak untuk kembali ke pangkuan Umno termasuk Ibrahim sekiranya ingin menyertai semula parti yang ditunjangi orang Melayu itu.

Ibrahim berkata beliau gembira melihat Umno sekarang yang sudah menjadi betul-betul terbuka dan boleh ditegur dan dikritik.

"Berbeza pula dengan Pas, bila saya memberi teguran, pandangan dan kritikan nampaknya mereka tidak boleh terima sehingga mendesak saya supaya meletak jawatan dan mengatakan saya tidak mengenang budi," katanya.

Seorang rakan blogger, Jailani Harun menyatakan sokongan kepada penerimaan kembali Ibrahim ke dalam UMNO sini.

7 comments:

AnakMerdeka said...

Jiwa Ibrahim Ali adalah jiwa UMNO.

Mungkin dia terlalu 'straight' dan di Kelantan, pemimpin UMNO sepertinya hampir tiada. Kalau Ibrahim Ali tak bagus, tak mungkin dia dapat mentadbir PEKASA dengan begitu berkesan.

Majoriti pemimpin UMNO Kelantan terdiri dari jenis 'nak tunjuk taat' atau 'yes men' dan itu semestinya bukan sikap semulajadi Ibrahim Ali.

Ditambah lagi, kebanyakan orang Kelantan ada sikap suka kepada pertelingkahan, dari peminat sukan, ahli parti sehinggalah kepada pemimpin politik. Mereka seronok bergaduh dari duduk berbindang.

Lihat sahaja ada berapa group dalam kepimpinan UMNO Kelantan. Group Mustafa Muhammad, Group Anwar Musa, Group Ku Li dan entah berapa banyak lagi group.

Selagi pemimpin UMNO Kelantan masih tak berubah dan selagi tak ada yang berani kerana benar dan takut kerana salah, seperti yang Ibrahim Ali lakukan, sampai bila pun Kelantan akan diperintah oleh PAS dan rakyat Kelantan tidak akan mengetahui apa itu erti kemajuan.

www.anak2merdeka.blogspot.com

Zainal A. Kasim said...

Salam,

i. UMNO yang memecat Ibrahim Ali atas "sebab-sebab" yang tersirat. Bukannya sebab yang tersurat;

ii. Lebih elok sekiranya UMNO yang dibawah kepimpinan baru ini menjemput Ibrahim Ali menyertai UMNO semula;

iii. "Gesture" ini pasti akan membantu penjenamaan semula UMNO ke arah yang lebih baik dan jauh meninggalkan sejarah corak kepimpinan "kurang bijak" beberapa tahun yang lalu;

iv. Satu kerugian besar kepada UMNO dan Melayu kerana membiarkan Ibrahim Ali keseorangan di luar sana.

Ryzal72 said...

Assalamualaikum Bro,
U janganlah provok macam ni...i penyokong kuat Nuar Musa, Alwi dan Badzlan...u nak letak bos-bos i dimana nanti jika si Brahim bernafas semula di Kelantan. Bos-bos i sekarang ni dah la takde "god Father"..so u jangan main fasal ok....i pun nak cari makan juga!

Anonymous said...

adalah lebih baik ibrahim ali jadi bebas krana dia dapat memperjuangkan melayu ini krana umno sekarng untuk 1malaysia 1rahim

tunsaban balek said...

elok umno ambil balik katak keparat tu.rakyat pasir mas pun takmau katak macam tu.biar umno bergelora kembali kak kah kah,ni org tak lapar org macam ibrahimali tu,rugikan orang islam saja.

awangpendang said...

APA kata kita buat sistem barter..Ibrahim Ali masuk UMNO..KJ masuk PKR..ini sistem pertukaran yang lebih menguntungkan UMNO..

ada setuju ?

Anonymous said...

Salam Bro:
Kepada Awang pendang, aku setuju 110% cadangan otak berjambul kau. UMNO mesti adakan barter trade dgn PKR, KJ dgn konco2 nya, ketua2 pemuda bahagian Negeri Kelantan yg telah banyak mendapat habuan dari KJ, yg rela dan sanggup tonggeng dan penjilat KJ, yg sanggup jadi pelacur murahan, hanya dgn wang sedikit dan tembolok nafsu serakah, rela menggadaikan maruah Parti, diri dan anak isteri untuk KJ, harus ikut sama dgn KJ ke PKR, kerana tidak ada tempat dalam Parti Keramat UMNO. Orang2 seoerti ini hanya menyemak mata memandang, semoga dilaknat dunia akhirat, makanlah wang haram kejadah, tinggal rumah besar, kereta besar, isteri besar, pewot besar dan dapat bala pun besar. Rakyat semua akan mendoakan agar pengkianat2 dan pelacur2 ini senantiasa kepanasan siang dan malam, inilah manusia yg rela menghancurkan bangsa dan tanah nenek moyang, hanya untuk wang yg sedikit, pokemon dan hamlau punya binawe.

My Say