Thursday, October 09, 2008

Kimanis: Mukhriz Serikan Khairy 1:1


Terbaru diterima:

Mukhriz mendapat pencalunan dari Bahagian UMNO Kimanis, Sabah dengan undian 50 benbanding 31 untuk Khairy. Kemenangan di kawasan yang Wakil Rakyat ia-lah Dato Anifah Aman, adik Ketua Menteri Sabah, Dato Musa Aman telah menyamakan kedudukan kepada 1:1.

Komentar akan menyusul.

Update: 7:04 am

Laporan The Star memberi laporan.

Satu komentar anonymous memberi cerita belakang tabir di Machang. Jumlah wang untuk memangi Macang begitu besar.Katanya politik Khairy "kurang ajar" ala Anwar Ibrahim.

--------------------------

The Star Thursday October 9, 2008 MYT

Khairy, Mukhriz get their nominations

PETALING JAYA: Umno vice-head Khairy Jamaluddin and executive council member Datuk Mukhriz Mahathir both garnered their first nominations to contest the post of Umno Youth chief.

Khairy got off the mark first when the Machang Umno Youth divisional delegates meeting nominated him early Thursday.

He polled 96 votes against Mukhriz’s 78 votes from 337 delegates who cast their votes at the meeting in SM Sains, Labok.

Mukhriz’s nomination was proposed by the wing’s outgoing Youth division head Datuk Sazmi Miah.

Khairy was proposed by Eriandi Ismail who incidentally won the Machnang Umno Youth divisional head post unopposed when voting closed.

For the national Umno Youth vice-head post, Kapar Umno Youth division head Faizal Abdullah was nominated by the division.

Sazmi said it was part of the democracy process but was crestfallen as Mukhriz was the early favourite to earn the nomination due to his close ties to the division.

In KOTA KINABALU later Thursday, the Kimanis division nominated Mukhriz, also the Jerlun Member of Parliament.

It was as much a surprise as Machang because Kimanis was widely expected to nominate Khairy. Mukhriz tipped the scales by about 20 votes.

Kimanis Umno Youth chief Mohamad Alamin retained his position after staving off a challenge from Awang Bakar Ajak at the 16-hour meeting that ended at 10.15pm Thursday.

Both the Machang and Kimanis Wanita divisions nominated Tan Sri Rafidah Aziz and Datuk Seri Sharizat Abdul Jalil for the national wing’s No 1 and No 2 posts respectively.

--------------------------

Anonymous said...

Mukhriz telah di bom malam semalam.

Duit sebanyak RM180,000 telah dibelanjakan. Sekepala sebanyak RM500 telah dibelanjakan untuk memesungkan aura dan pengaruh di Macang.

Bagi Khairy, dia perlu lakukan apa saja agar dia dapat meng-ghaffarkan kesemua calun-calun lain untuk menang tanpa bertanding ala anwar ibrahim.

Agak kurang ajar cara politik sedemikian. Padahal cukup kawasan 50:50 dan 60:40 untuk berkempen memperolehi pencalunan.

Harap semua bahagian memberi laluan untuk semua calun. Jangan benarkan budaya politik ganas ala anwar ibrahim datang kembali.

5 comments:

Kak Jayn said...

As expected. But mind you, its not the wish of the big bro so....

Letting the time pass me by said...

Bersempena dengan kedatangan Bulan Syawal, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memohon maaf kepada semua pembaca-pembaca blog yang budiman jika terdapat sebarang kesalahan atau tersinggung kata. Almaklumlah, kekadang tu bila beri komen tu tak toleh kiri kanan. Diharapkan kedatangan bulan Syawal kali ini akan dipenuhi dengan keberkatan dan keinsafan....

pak tuo said...

Added sms Joke bro

===AWAS===

Askar Gurkha Sedang Bertugas

Wassalam.
Be happy Wintons still cost RM7.90 tomorrow morning

pistolair said...

ini perkembangan yang baik... sama-sama umno bertelagah sambil-sambil buka pekung di dada masing-masing... elok sangat la tu... macam nie la umno kalau nak pikat hati rakyat malaysia yang kian membenci mereka. Beritahu rakyat malaysia nie yang pemimpin dalam umno nie semua kaki rasuah, main duit dan semuanya menang pakai saluran yang tak sah... aku rasa rakyat akan suka balik kat umno kalau tahu menda macam nie...
kalau cerita kj main duit... ko fikir owang tak baca menda tu kat mukhris?... ko percaya ke yang mukhris tu bersih dan tak main duit? meludah ke langit, jatuhnya pasti ke muka sendiri... paku dulang paku serpih, mengata orang diri sendiri pun buat lagi lebih... kalau menda-menda nie diteruskan... aku rasa dalam pertandingan nie yang menang jadi arang yang kalah jadi abu... menang bersorak, parti pun kena tolak... malas nak komen bebanyak... ingat kata nabil " lu pikir la sendiri"...

DNL said...

we can say much about corruptions neopotism laaa macam macam laaa..pasal kita tak ditermpat yang sama bertanding mengetuai dan menjaga sekawasan atau sebahagian masyarakat yang kita gelar pengundi penyokong dan pembantu ni.

cuba bayangkan kita ditempat yang sama mana agaknya dan bagaimana lah gaya nya kita menjaga kawasan dan bahagian kita ni.

lepas tu bayangkan kalau kita menjaga negari atau negara ... macamana ya??? yelah adat dah orang melayu nie anak tak dapat biasiswa pun cari wakil. pangkah orang lain dapat subsidi dari wakil pangkah orang lain.

payah jugak nie...... jadi berterus terang lah dengan diri sendiri . SIAPA kita ni sebenarnya APA kita sebenarnya. jangan kat alam siber nie je yang tunjuk "honourable" (dengan izin...ewah cam MP lak) tapi sebenarnya kita ni sama je.

renungkanlah


ps:/to Dtk Muk teruskan lawan sampai dia mapuih.....

My Say