Friday, January 07, 2011

Rocky question MCMC for slow to investigate

Malaysiakini reported Rocky questioning the Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC) for being slow to act on allegations made against their Minister.

He said, MCMC was swift in their action when Dato Seri Rais Yatim made a police report against him.

"Why the double standard?" he asked.

Is Rocky being serious about this? Is he asking for MCMC to initiate investigation against Big Dog, who published the blackened name documents? Is he asking MCMC to investigate all bloggers who accused or revealed Rais as alleged Minister?

Whatever is Rocky's catch, he could be implying that MCMC's response time is dependent on the Minister's insistance. Maybe he is saying that MCMC's fast response is not the usual practise but made to be fast by the Minister.

Read the news report:
Dakwaan amah dirogol: Mana SKMM, tanya Rocky

Salhan K Ahmad
Malaysiakini, Jan 6, 11

Penulis blog, Datuk Ahirudin Atan mempersoalkan mengapa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) lambat bertindak berhubung dakwaan terhadap menterinya, Datuk Seri Rais Yatim berkaitan kes rogol membabitkan seorang amah Indonesia.

Sedangkan, katanya, SKMM tangkas bertindak ke atasnya apabila menteri yang bertanggjungjawab ke atas suruhanjaya itu membuat laporan polis ke atasnya sebelum ini.


"Dakwaan yang dibuat dalam blog itu di dalam bidang kuasa SKMM, jadi mereka mesti siasat," kata Ahiruddin ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Tambahnya, SKMM perlu menjalankan siasatan memandangkan Rais ketika menafikan dakwaan tersebut semalam mendakwa, ia antaranya dicetuskan oleh "penulis liar blog di Internet."

Katanya, SKMM perlu segera menyiasat dakwaan berkenaan, sepertimana yang dilakukan suruhanjaya itu ke atasnya berhubung satu tulisannya pada Oktober tahun lalu di laman Rocky's Bru.

"Jika tidak, ia akan menunjukkan double standard kerana dakwaan itu melibatkan menteri yang bertanggungjawab ke atas SKMM," kata Ahirudin yang juga penasihat editorial kumpulan akhbar The Malay Mail, The Malaysian Reserve dan juga stesen Bernama TV.

Ahirudin disiasat oleh suruhanjaya itu berhubung tulisan di blognya itu yang mendakwa seorang anak lelaki Rais memperoleh geran RM1 bilion untuk menaik taraf akses jalur lebar di seluruh negara.

Manakala dalam tulisannya pada 23 Disember pula, Ahirudin mendakwa seorang pembantu rumah warga Indonesia telah diperkosa oleh seorang menteri kabinet pada 2007.

Mengulas lanjut, Ahirudin yang lebih dikenali sebagai Rocky, bagaimanapun membersoalkan mengapa Rais mengambil masa yang lama untuk tampil menafikan dakwaan itu.

"Tidak cukup sekiranya (Rais) sekadar berkata dia tidak buat. Laporan polis sudah dibuat dan sekarang polis ada tanggungjawab untuk siasat," tambahnya.

Jelasnya, walaupun menteri tersebut telah menafikan dakwaan itu, Migrant Care masih berdiam diri dengan dakwaan berkenaan.

"Itu juga perlu menjadi sebahagian daripada (aspek) yang polis perlu siasat," katanya lagi.

Tegasnya, Rais juga sepatutnya memfokuskan kepada dakwaan tersebut dan bukannya mempolitikkan isu berkenaan dengan menyifatkan dakwaan itu cubaan untuk menggagalkan usaha 1Malaysia perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.
Police should investigate MigrantCARE, the originator of the allegation against Rais.

The question many failed to raise is what is the motive of MigrantCARE making such allegations. One wonder whether MigrantCARE got Rais side of the story.

3 comments:

BigDogDotCom said...

Wak,

Agensi agensi bawah Dato' Seri Utama Dr Rais Yatim Ph.D dah mula berhati hati. Dulu dia 'samseng' sangat. Dia tak faham 'kuasa' media alternatif & kuasa pengaruh media ini kepada persepsi rakyat, termasuk Kepimpinan.

Dah terhantuk, baru nak tergadah!

Bodoh betul org Kg Gagu!

din teko said...

Rais tu memang sombong. Sekarang baru dia tau

Anonymous said...

Rupa2 pasal menteri tu eksyen.

Shalela

My Say